Een bezoek aan Villa Cavroix

art deco moderniste villa cavrois juwelen interbellum

Villa Cavroix is een zalig mooie art deco woning in de buurt van Lille. Een prachtig staaltje modernisme volgens de Bauhaus school.

Wist je dat: Art Deco drie eigenlijk 3 fases had? De vroege, meer sierlijke art deco, de geometrische en dan vanaf 1920 de Modernistische golf. Niet alleen de buitenkant maar ook het interieur en de tuin van Villa Cavrois ademen late Art Deco: licht en ruimte, geometrie en functionaliteit!

Het is zalig vertoeven en flaneren in de immense woning, ik bedacht dat het zo fijn zou zijn, daar een maandje te resideren, amai, ik zou met mijn inspiratie geen blijf weten ;-) 

 

 De villa heeft een turbulente geschiedenis. Het hele verhaal kan je ter plekke  of hier ontdekken. Echt fijn dat dit stuk Frans erfgoed zo mooi gereconstrudeerd kon worden.

 

Onderstaande fotos zijn de kamers geînspireerd op de Stijl, een modernistische stroming uit Nederland, waar Gerrit Rietveld, Thea van Doesburg en Piet Mondriaan voortrekkers van waren. Gekenmerkt door Felle basiskleuren, strakke belijning en volumes.

Wist je dat: de architectuur van Villa Cavrois wordt ook wel de Style Paquebot genoemd, de pakketbootstijl. Deze stijl inspireerde zich op de gestroomlijnde esthetiek van de oceaanstomers uit de  eerste helft van de twintigste eeuw. Kenmerkend zijn: de boegvormige volumes, de patrijspoorten, vlaggemasten en relingen.